2020-09-23 11:39:48• hírek • Bede Emőke

Expert Forum: Még mindig kevés a nő a politikai színtéren

Az Expert Forum (EFOR) csapata nemrégiben arra kereste a választ, hogy a 2020-as helyhatósági választásokon résztvevő jelöltek soraiban milyen arányban vannak jelen a nők, illetve hogy számuk miként alakult a korábbi, 2016-os szavazáshoz képest.

Az EFOR felmérése szerint a szeptember 27-én síkra szálló nők aránya 1,5 százalékkal emelkedett, de még így is csak 22,9 százalékon áll. Az összesítés szerint a megyék között jelentős különbségek figyelhetők e téren, viszont az, hogy egy megye melyik történelmi régióhoz tartozik vagy milyen fejlettségi szinttel rendelkezik, e tekintetben nem mérvadó, vagyis magyarán szólva nem befolyásolja, hogy hány női jelölt szerepel a pártok megyei vagy helyi szintű listáin.


Megállapították továbbá azt is, hogy a helyzet a vezető pozíciók, tehát a polgármesteri és megyei tanácselnöki székekért folytatott harcban a legaránytalanabb, hiszen e versenyben a nők aránya még a 10 százalékot sem éri el. A polgármesteri címre pályázó nők aránya 9,90 százalék, a megyei tanácselnöki posztra pályázó jelölteknek pedig mindössze 10,90 százaléka nő. Némileg más a helyzet a helyi tanácsosi helyekért folytatott versenyben, ahol a női jelöltek aránya eléri a 23,6 százalékot, azon nők aránya pedig, akik megyei tanácsosjelöltként izgulhatják végig a vasárnapi eseményeket, 23,40 százalék. A legtöbb női jelölttel Bukarest 1-es, 2-es, 3-as és 6-os szektorában, valamint Konstancában, Galacon, Jászvásáron és Brassóban lehet találkozni.



Az EFOR kimutatása ezzel párhuzamosan arra a is rávilágított, hogy míg a helyi tanácsosjelöltek listáján szereplő nők közel 50 százalékát befutó helyekre rangsorolták, addig ez az arány a megyei tanácsosjelöltek tekintetében mindösszesen 21 százalék. Az Expert Forum szakértői szerint ezek az arányok egyértelműen igazolják a tényt, hogy a „valódi hatalmat” jelentő pozíciók továbbra is megközelíthetetlenek a nők számára.


Az Expert Forum által közölt adatok szerint arányaiban véve a legtöbb nőt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség állította csatarendbe, a tulipános párt jelöltjeinek 27,9 százaléka ugyanis a női jelöltek csoportját erősíti. Némileg lemaradva, 25,30 százalékkal következik a Népi Mozgalom Párt (PMP), melyet 25,10 százalékkal követ a PLUS, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), és rajtuk kívül már csak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) fért be azok szegmensébe, ahol a nők aránya meghaladja a 25 százalékot. A Pro Romania jelöltjei között 24,30 százaléknyi a nők aránya, a két nagy rivális, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig elmondhatja magáról, hogy az ő listáikon szerepel a legkevesebb női jelölt (19, illetve 18,60 százalék). Ami a függetlenként indulókat illeti, az EFOR számításai szerint az e kategóriában induló nők aránya alig haladja meg a 10 százalékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: